in de winter kamperen in een tent?

Ja, dat vinden mijn vriend Johannes en ik leuk. Of nou ja, het is begonnen bij Johannes en hij heeft mij aangestoken. Ik moest even wennen aan het idee, maar kamperen vind ik heerlijk en ik ben altijd wel in voor iets nieuws, dus toen wij in november 2016 tijdens een weekje vakantie in een klein dorpje in de Jura de planning voor onze overland reis naar Nepal zouden starten , was daar ook het moment voor mij om kennis te maken met winter kamperen.

Zoals op de foto links te zien is, was het direct een goede kennismaking met het echte winter kamperen, kamperen in de sneeuw! De hele week in de jura was er regen, behalve op de 2 dagen van onze wandel- en kampeertocht. Vanaf het moment dat wij onze Air bnb uitstapten totdat we weer terugkwamen, heeft het eigenlijk non stop gesneeuwd.

Nu vragen mensen zich misschien af; hoe bereid je je voor op kamperen in de winter?Wat neem je mee? Wat trek je aan? Waar kampeer je (aangezien veel campings buiten het seizoen niet open zijn)? Dat vroeg ik mij in het begin ook af. Gelukkig had Johannes ervaring en zorgde ervoor dat ik ook goed voorbereid op pad ging. Een wandelkaart ging mee en de wandelroute was van tevoren uitgestippeld. Een backpack gevuld met in ieder geval een vier seizoenstent, slaapzak, matje. Qua eten kozen we voor de Franse touch en ging er in ieder geval een stokbrood mee. Daarnaast wat bananen, energierepen en een een pak survival voeding van de outdoor winkel. Dit survivalvoeding is gevriesdroogd eten, waar je gekookt water bij doet, 8 minuten laat staan en dan op kunt eten. Lekker licht en ideaal om mee te nemen dus. Dan qua kleding; niet te warm voor tijdens het lopen, maar genoeg warme thermoskleding mee, om warm te blijven. Ja, en dan de plek om te kamperen. In Frankrijk is het niet toegestaan om wild te kamperen en nu is de kans natuurlijk klein dat de gendarmerie echt actief in de bossen gaat zoeken zo midden in een winterse nacht, maar toch.. Wij vonden aan het einde van de middag een camping. Hij was dan wel niet echt open, maar er stond geen hek voor en zo besloten we toch maar onze tent daar neer te zetten. Een lange avond in het vooruitzicht, want ja, in november is het toch om 17.00 uur al wel donker. Dus na onze survival pasta, volgden nog wat potjes yahtzee en een lange nacht volgde.

De volgende ochtend moest ik wel even wennen. Ja, dat opstaan en uit de slaapzak komen, dat zou nog een uitdaging worden. Johannes was ondertussen al opgestaan om de boel op te ruimen, maar ik lag daar nog lekker warm helemaal in mijn slaapzak en aan mijn neus te voelen was het buiten erg koud. Na een intern gevecht toch maar langzaam aan aankleden en de slaapzak uit om Johannes te helpen met de boel inpakken.

Na snel de tent ingepakt te hebben, besloten we warm te worden door weer aan de wandel te gaan en onderweg wel ergens op een overdekte plek te ontbijten. Die overdekte plek kwam echter niet snel voorbij, wat erin resulteerde dat we onze banaan en rest van stokbrood in een telefooncel op stonden te eten.

Zo tegen de middag waren we weer terug in onze air bnb. Wat was het daar weer heerlijk warm en de warme douche die volgde was genieten! Mijn eerste keer winter kamperen was een feit! Nu vraag je je  misschien af; was het leuk? Zeker! Af en toe is het even afzien en te lang stilstaan is niet echt een optie bij dit koude weer, maar de buitenlucht, het back to basic bezig zijn, het kamperen en natuurlijk fijn gezelschap zijn allemaal ingrediënten die voor herhaling vatbaar waren!

 

Ondertussen hebben Johannes en ik er al heel wat winterkampeer weekendjes opzitten. Zo een paar weken geleden weer twee nachtjes in de Ardennen, waar de foto van dit bericht (mij in winterjas in bevroren tentje). Het blijft heerlijk om af en toe even de drukte  te ontsnappen, even van de radar te verdwijnen, en vooral; heerlijk buiten te zijn om  fijn op te laden. Want zo voelt het zeker; na een weekendje winter kamperen heb je het gevoel er echt even uit te zijn geweest en kun je er weer tegen aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *