De eerste etappe is afgelegd!

Of is het al de vierde etappe ondertussen? Met een tussenstop bij de ouders van Johannes in Den Bosch, de vader van Dianne in Sleen, en Dresden in Duitsland? Na een periode van zo’n twee jaar voorbereiden is het vrijdag 27 juli dan echt zover; we trekken onze deur in Den Haag dicht, laden onze Toyota Landcruiser HJ60 vol en vertrekken. Op weg naar Nepal! Ondertussen, woensdag 1 augustus, stiekem dus alweer de vierde etappe afgelegd, naar Krakau in Polen.

De maand juli vliegt voorbij. Huis ‘huur proof’ maken, visums regelen, laatste inentingen halen, benodigdheden kopen, proef kamperen met de auto en laatste klus momenten om de auto startklaar te maken. En dat die auto op vrijdag 27 juli startklaar zou zijn, daar waren wij woensdag 25 juli nog niet zo zeker van. Hij produceerde namelijk nogal wat zwarte rook en hoewel dat er bij een diesel auto uit 1983 een beetje bij hoort, schaam je je nogal als je auto zoveel zwarte rook produceert dat de automobilisten achter je nauwelijks zichtbaar zijn. Aan onze monteur dus nog even de uitdaging dit op te lossen en wanneer Johannes op 25 juli belt, geeft deze aan ‘het probleem nog niet te hebben gevonden’. Gelukkig ziet ook deze monteur de noodzaak van het probleem in en krijgen we donderdag het verlossende telefoontje dat we vrijdagmorgen de auto op kunnen halen. Net op tijd voor vertrek…

Na een grondige wasbeurt van de auto in Sleen, vertrekken we zondagmorgen in alle vroegte richting Dresden. Hopende zo de hitte nog een beetje voor te zijn.

We zitten lekker hoog op de weg en de auto rijdt. Alleen voor snelheid is deze bak niet gemaakt. Met een gemiddelde snelheid van zo’n 80 km per uur mogen we blij zijn als we af en toe een vrachtwagen in mogen halen en op de Duitse snelweg schieten de auto’s ons een voor een voorbij.

Wij vermaken ons in de auto ondertussen met muziek en pogingen om onszelf koel te houden met 33 graden buiten en geen airco binnen. Daarnaast worden we constant vergezeld van een fluittoon, ‘ergens’ afkomstig vanuit het zonnepaneel, alleen waar? Dat mag Joost weten. Ach, we moeten onderweg toch iets te doen hebben aan de auto.

Maandag bezoeken we de stad Dresden, een mooi oud centrum met de prachtige ‘frauenkirche’ waar we met die hitte buiten, binnen ook heerlijk verkoeling vinden en dus graag even blijven zitten. We zetten onze eerste voucher to move in en genieten van een heerlijke Duitse maaltijd!

Dinsdag rijden we weer verder, op naar Krakau. Wanneer we Polen binnen rijden, lijkt het een en al rust op de snelweg. Helaas niet voor lang, een uur later staan we muur vast. We maken wel direct kennis met de vriendelijkheid van de Poolse vrachtwagenchauffeurs. De Poolse vrachtwagenchauffeur naast ons probeert met een vriendelijke glimlach en handgebaren uit te leggen dat er een ongeluk is gebeurd. Een lang uur wachten in zomerse temperaturen volgt en als we weer op weg zijn zien we een over de kop geslagen auto, de vrachtwagen chauffeur had gelijk. En hoe leuk, een paar minuten later gaan de lichten van een vrachtwagen knipperen en rijden we langs onze vriendelijke chauffeur.

Krakau is een prachtige stad, alleen wel erg veel toeristen en gidsen met in de hand een paraplu met vlaggen van allerlei landen in deze periode! De ochtend bezoeken we prachtige kathedralen en de middag zetten we voort in de Joodse buurt. We brengen een bezoek aan het Joods museum van Galicie en zijn beide erg onder de indruk van de Joodse geschiedenis verhalen en alle verschrikkingen van de oorlog. 90% van de 3,3 miljoen Joden zijn omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog. Het is te hopen dat de Joodse cultuur weer langzaam tot bloei mag komen in deze mooie stad.

Op dit moment zitten we met onweer in de tent, wel eindelijk die verkoeling na weken van droogte en warmte.

Ik ben benieuwd wanneer ik dit verhaal online kan zetten en Johannes wanneer hij kan gaan slapen. Het bliksemt en regent dat het giet, de eerste goeie test voor onze tent!

Morgen door naar Slowakije!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 thoughts on “De eerste etappe is afgelegd!

 1. Veel goeds Johannes en Dianne!
  Met goede zin en doorzettingsvermogen, een Landcruiser en zoveel landgrenzen in het vooruitzicht heb je misschien ook nog wel een beschermengel nodig. Die wordt jullie van harte toegewenst.
  Groeten van Ite

 2. Wat een feest om dit te lezen! We volgen jullie route nauwgezet op ons Dianne Volg Systeem en zijn blij met alle foto’s en verhaaltjes.

  Groeten,
  Mijke

 3. De kop is eraf en dat met 80 km per uur.., Ik zie jullie al ingehaald worden op de Duitse snelwegen Leuk dat jullie je eerste voucher to move al hebben ingezet! Ik blijf jullie volgen! Liefs uit Polen

 4. Wat een avontuur Johannes en Dianne! Heel leuk om zo een beetje mee te reizen. Veel plezier en succes, geniet ervan!

  1. haha, nee Oudeboon bestaat niet meer zag ik! Wel balen, moesten we het toch zelf doen en er kwam wat zwart van af ;-).

 5. Lekker geschreven Diekie, leuk te lezen. Ik voel veel mooie avonturen aankomen! Heel veel plezier samen en met iedereen die je onderweg gaat tegenkomen!

 6. Hi Dianne,
  Helemaal geen afscheid genomen door mn vakantie… Heel veel plezier en succes de komende maanden. Erg leuk om jullie te volgen!! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *