Maand mei staat in het teken van Tadzjikistan

“Wat gaan we deze maand koken?” Deze maand is het thema Tadzjikistan en naast het uitzoeken van de route staat ook de Tadzjiekse keuken op de planning. Elke maand reizen wij als het ware door een ander land waar we doorheen gaan rijden en totdat onze trip begint koken we elke maand dan ook een ander gerecht. We zijn begonnen met de Duitse keuken en ondertussen zitten we alweer in Tadzjikistan.

Vanavond zijn vrienden komen eten die zelf ook een overland reis met een Toyota Landcruiser hebben gemaakt én ons mede op het idee hebben gebracht deze overland reis naar Nepal te maken, dus leuk om ze een Tadzjiekse maaltijd voor te zetten. Alleen wat eten ze daar zoal en is haalbaar om in Nederland te koken?

Op internet is het aanbod niet heel groot en eigenlijk is het natuurlijk nog leuker om te horen van een echte local wat typisch Tadzjieks eten is. Tijd om weer eens contact op te nemen met mijn voormalige manager (van de periode dat ik voor als vrijwilliger voor VSO in Nepal woonde) die uit Tadzjikistan komt en er momenteel ook weer woont. Volgens hem is het typische gerecht uit Tadzjikistan: Plov. Een soort stoofpot van rijst, vlees, uien, knoflook, wortel en kruiden.

Blijkbaar is Plov een gerecht wat we in meer Stan-landen mogen eten, want afgelopen maand stond de Oezbeekse keuken op het programma en daar is het nationale gerecht ook Plov.

Omdat we in april al de Oezbeekse variant van Plov eten, kiezen we er dit keer voor een iets andere variatie van Plov te koken (ook wel Pilav genoemd). Deze is afkomstig uit een kookboek van Johannes.Het voorgerechtje wordt een Tadzjiekse samosa. Gebakken of gefrituurd deeg met een hartige vulling. Ik dacht altijd dat deze pasteitjes uit India kwamen, maar blijkbaar is de samosa ontstaan in het midden oosten.  De Tadzjiekse samosa’s zijn vaak gevuld met wilde groentes. Hier geven we deze avond ook een Nederlandse draai aan. Wij gaan voor de variant met spinazie, ui en verschillende kruiden. Een aantal samosa’s stomen we en een aantal samosa’s gaan de oven in. De Plov bestaat uit rijst, kip, ui, tomaat, en een diversiteit aan kruiden. De geur van deze diversiteit aan kruiden alleen al zorgt ervoor dat we ons wanen in ‘oosterse’ sferen.

Hoewel de Tadzjiekse samosa’s en plov in Tadzjikistan waarschijnlijk iets anders zullen smaken, zijn de gerechten aardig gelukt al zeggen we zelf. Gelukkig volgens onze vrienden ook blijkt later. Een gezellige avond volgt. Nu op naar de Kirgizische keuken…

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *